Min nya kompis -stakmaskinen

Här har ni han, min nya kompis. En vän jag både kan vara väldigt arg på och väldigt less på. Ibland är den lite långtråkig och ibland mycket långtråkig.
Men han ger mig energi! Han höjer mig prestationsmässigt och lämnar alltid ett leende efter sig. Han får mig att känna mig duktig!

Kära stakmaskin, det är du och jag nu! Tills snön skiljer oss åt.

Mer grenspecifikt går det knappt att komma. Så två gånger i veckan nu, fram till den 20 december, ska vi träffas han och jag. Det är planen och den håller jag fast vid!


veckans träning v43


Måndag; Gym 60min - Ben + mage + Knärehab
              Spinning 45min
Tisdag; Stakmaskin 36 min 10 min x 3 (1944m, 1955m, 1970m)
            Gym 20 min - Knärehab + mage
Onsdag; Gym 75 min - Bröst + lite mage
Torsdag; Gym 90 min - Ben + Rygg + Rörlighet (ett grymt pass med PT-Tobbe)
Fredag; VILODAG
Lördag; Spinning 55 min
Söndag; Gym 60 min - Ben + mage + Knärehab
             Promenad 70 min (i Enköping)
 
Totalt: 8h 31 min
 
En bra vecka. En rolig träningsvecka med nya passupplägg :) Dock medförde bröstpasset muskelbristningar, men det läker... Blir dock vila för de musklerna under kommande vecka. 
 
 
 

Mina vanligaste träningsformer - 60 dagar

 

Gym, 575 min , 21%

Spinning, 561 min , 21%

Löpning, 516 min , 19%

Fjällvandring, 510 min , 19%

Yoga, 210 min , 8%

Gång / promenad, 115 min , 4%

Övriga träningsformer, 193 min , 7%


Veckans träning v 42

 
Måndag: Spinning45
              Gym - Axlar, Triceps & Knärehab
 
Tisdag: Gym - Rygg, Biceps, Knärehab + Mage
Onsdag: Gym - Knärehab
             Yoga
              Stakmaskin - 3 x 10minuters intervaller
Torsdag: Spinning
Fredag: VILODAG (jobb...)
Lördag: VILODAG (Jobb jobb...)
Söndag: VILODAG (jobb jobb jobb....)
 
Totalt: 5h 22min
 

Kommentar: För lite träning, helt klart. Var inte tänkt att vila tre dagar, men det blev mer jobb än tänkt och så blev det... Men Vad gör det? Kör på hårdare denna vecka bara ;) Var iallafall fyra bra träningsdagar :)
 

En hemsk dag...

... Börjar med den vidriga knäbehandlingen. Exakt samma procedur som förra veckan. Hela veckan har jag haft kalla kårar för dessa tre nålar som skulle in i mitt knä idag, men faktiskt så lever jag nu efteråt. Den där vidriga obeskrivliga smärtan fanns inte där idag, mitt knä har läkt till största del!!! :) Bara en ynka liten bit kvar, och det kändes som en bagatell i jämförelse :)

... Fortsätter sedan vidare. In i dörren runt hörnet där tandläkaren jag blivit rekommenderad håller till... 5 år sedan jag bad någon kolla på mina tänder. 5 år av skräck för bomullstussarna, nålarna, borrarna och munskydden! Usch. (har ju varit rätt ofta för mitt diskbråck i käken, men inte samma). Men även där gick det bra. 10 minuter och sedan var det över och ett konstaterande att jag var felfri ;) ett år till nästa besök och jag kan nu pusta ut.

En hemsk start på fredagen som alldeles strax fortsätter med jobb... Men först en kopp kaffe i soffan ;) välförtjänt!


Veckans gjorda matlista

Lördag; Fisk ala Gurkmeja m. rostad Vitkål (Klicka och receptet kommer fram)
Söndag; Hemmagjord pizza
 
Måndag; Mexicanska Tortillas - recept kommer, fantastiskt enkla & goda! 
 
Tisdag; Spagetti & köttfärssås - (Till Petter ffa... LESS maträtten)
 
Onsdag; Kycklingwook med chili & cashewnötter serveras med Bulgur
 
 
 

Träning

Inlägget som for bort igår var "Veckans träning v41", och det som egentligen visade sig var att det blivit en bra och varierad vecka med allt från spinning, gym, yoga, till stakmaskin och rehabövningar
 
Efter en kortare tränings-dipp är jag nu tillbaka och tycker det är underbart igen. Men veckan efter Lidingöloppet var jag inte alls sugen på det här med att träna, och körde då bara två pass också. Visst var jag skadad i knäna då, men hade jag haft ett sug som jag har nu så hade jag ändå kört överkropp eller annat. Men det ville inte kroppen och jag lyssnade. 
 
Att man tillåter sig ha dippar och ta medvetna uppehåll från träningen tror jag kan vara nyttigt för någon gång. Att hinna längta tillbaka och känna att det är Roligt, vilket också ska vara anledningen till att vi tränar. Så istället för att vara stressad över knäskadan eller stressad över att träna, gjorde jag de pass jag ville göra - så som yoga. Och veckan därpå var jag då tillbaka och körde på som vanligt.
 
Nu är jag redo för att kugga upp träningen igen. I tio veckor framåt har jag en fast plan om vad och hur jag ska träna, med siktet inställt på skidlägret i Orsa. Efter de tio veckorna har jag förhoppningsvis förberett mig tillräckligt för att kunna ta några avkopplande dagar på hemmaplan med endast lite skidåkning på schemat :) Så jag jag sedan 1,5 vecka att kugga upp igen.
 
 
 
 
 
 

Sover allt mest

Nää! Har skrivit ett långt inlägg som sedan far bort... Typsikt. Får göra om det sen.

Men påtal om bananer, vad jag tycker om Gunde svahn! Vilken förebild och mysig person han är. (sen är han rätt lik min kusin David:) )


Recept: FISK ala Gurkmeja m. Rostad Vitkål

Brukar tycka det är svårt att göra något gott med vita fiskar och därför kör jag alltid på lax. Men så nu var det dags att testa något nytt och jag föll pladask för ett recept med GURKMEJA. Hade förstås inte ens någon aning om vad det är, men det är en KRYDDA för er som undrar. Så ni inte står vid Bostongurkan eller majonäsen och letar, som jag :P 
 

FISK ala Gurkmeja
 
 
3-4 port.
 

600 g fryst vit fisk (pangasiusmal fileer använde jag)


50 g Smör


1 dl Ströbröd


2 dl mandelspån/hyvlad mandel


½ tsk gurkmeja

1 vitlöksklyfta


½ dl hackad persilja


2 krm salt
 
Värm ugnen till 200 grader. Tina fiskblocken och dela dem i två el tre.
 Lägg dem intill varandra i en smord ugnssäcker form.
Smält smöret och blanda med ströbröd, mandel, gurkmeja, salt, pressad vitlök & persilja. Täck fisken med blandningen. Grädda i ugnen max. 20 min. Servera med rotmos, pressad potatis, rostade rotfrukter eller bara grönsaker. Själv testade jag rosta Vitkål i ugnen, se recept nedan.
 
 

ROSTAD VITKÅL

 
Ser kanske inte så gott ut... ingen bra fotograf. Men det var gott!
 
Dela kålhuvudet i små bitar, lägg det sedan i en stor skål.

Häll över olivolja och häll i din favorit krydda, rör sedan om.

Lägg det på en ugnsplåt och in i mitten av ugnen i 17min på 225C.

Flytta sedan upp plåten och in i ytterligare 3min, men passa den så det inte bränns.

Klart att servera!
 
 

Kommentar: Snabb och enkel mat som jag absolut kommer göra om! Undrar om man kan byta ut smöret i fiskblandningen till olja istället, för ett lite nyttigare alternativ...? Får prova mig fram. Men 50g på 4 st portioner är heller inte någon katastrof :)
 
 

Go morron Lördag!

Här sover vi inte bort dagen utan väckaren ringde redan kl 8. För idag skiner solen, det är lördag, jag är LEDIG och ska bara njuta! 
 
Har startat morgonen på bästa sätt genom att mysa med pojken min innan han lämnade mig och sedan ätit en lång frukost i soffan. Har ännu inte klivit ut ur morgonrocken utan sitter här och ser nyhetsmorgon en stund till. Sen byter jag om till promenix-kläder och drar ut i solen. Och ungefär så ska mitt tema på dagen vara; Rörelse & avkoppling.

Träning (träning, träning!), Kroppsvård & God mat
 

Knäbehandling 1

Idag kl 9.00 hade jag tid på Idrottsskadecentrum där de skulle titta på mitt knä.
Det började rätt bra med att få lätta på jeansen, men så fort jag fått av dom så började svetten rinna. Han skulle känna och klämma, och precis som väntat klämma lite extra mycket där det gjorde ont. "här? Menade du Här? Om jag gör så här då? Oj, det gjorde ondare?" typ så. Kändes som vi höll på ett bra tag innan han gjorde ett konstaterande att det är ärrvävnader som gör den här smärtan. Och med ett rätt stort område i knäleden, enligt han. 
 
Så behandlingen skulle påbörjas direkt och han sabbade in tre stycken nålar i knät! Bara av att skriva de här orden får det att pirra i hela kroppen, inte bara för min nålskräck utan för att det gjorde så ont!! Hade i dom i några minuter innan han tyckte det var dags att trycka i dom djupare och snurra på dom. Och då lackade svetten rejält. Fy fanken vad ont. Sen lite fler tester och lite övningar att göra Varje dag tills nästa fredag då nästa behandling ska göras....!! Gruvar redan nu. 
 
Det andra knät? Det tror han är en överkompensation som omedvetet blir då man får för ont i det ena knät. Så vi börjar med ett och ser hur det andra reagerar på det. Pjuh.
 
Ärrvävnaden sitter nedanför "patella" - knäskålen. Som tydligen blivit hård och stel. I denna ärrbildning har det växt in nervtrådar som gör att det blir en sådan smärta. 

Veckans mat v41

 
 
Måndag: Behövde inte laga mat, fanns tillräckligt med rester. :)
 
Tisdag: Korvstroganoff/ Korvgryta - Från sambons önskelista... 
 
Onsdag: Laxfileer i Citronsås som serveras med pressad potatis.
 
Torsdag: Pad Thai - Kyckling, nudlar, vitkål, cashewnötter etc. 
 
 
Fredag, lördag & Söndag är jag själv, så då får vi se vad som blir.
 
 
Så sugen att laga PITEPALT snart, men det ska förståss passa in med hockeyn också... Går inte äta palt och sedan dra på hockeymatch. 
 
 

Kanelbulle-skorpor

Får du också ibland en bullängd som blivit torr för att man inte hunnit äta upp den?
Gör kanelbulle-skorpor! Perfekta till en kopp te på kvällskvisten eller till kaffekoppen :)

Jag skivade upp längden i tunna skivor och sedan penslade jag bara på lite smör på båda sidorna. In i ugnen på 150 grader i ca 25-30 min. KLART!


Underbara vänner

Jag har underbara vänner, och det har jag vetat sen länge. Det är även dom, tillsammans med min familj, som gör att jag vill HEM ibland.

Idag blev hemlängtan stor då jag fått ett paket att hämta på posten och det visade sig vara av älskade veppo!! Kunde inte hålla mig från att öppna paketet så det slets upp redan i bilen och rörd till tårar blev jag när jag öppnade det. Tack kära vän!

Ett brev, en kram, ett samtal och i detta fall ETT PAKET kan göra en hel dag! Så den här dagen går jag och ler tackvare Veronica! :)

"julaftons-pirret" slutar inte än... ;)


Fäller en tår...

...För att mamma och pappa inte är här.
 
Efter en underbar helg tillsammans har dom nu åkt tillbaka till Piteå. Och efter sånna här fantastiska dagar går det inte hålla tillbaka tårarna för att de är slut. 
 
"Som julafton" sa jag på jobbet under veckan, och som julafton har det varit. Inte bara för alla grejor dom skämt bort oss med, eller den goda maten vi ätit, utan för pirret i magen jag haft inför det. Och likt efter en julafton känner jag nu en tomhet då det passerat.
 
Nä fy, varför bor vi så långt bort? Sånna här helger får en att längta hem... Två månader till jul...

"Det går bra nu"

Jag går framlänges i trapporna! Inte utan känningar, men det går.

Jag har fått tid på idrottskadecenter i Uppsala i slutet på nästa vecka.

Jag har bokat tid för bolåne-löfte och förhandlingar

Jag har bokat tid för bankrådgivning.

Jag har fixat hemförsäkring.

En hel del bockar i almenackan, nu är det bara fortsätta.., städa, laga mat, göra spinningpass...


Veckans mat

Säkert satt många som jag tidigare i veckan och kliade sig i huvudet för vad man skulle äta. Jag googlade, kollade igenom mina recept, men ingenting passade mina smaklökar just då. Och för att slippa att fler drabbas av samma dilemma tänkte jag hjälpa till. Kanske inte varje vecka, men någongång då och då. Ett recept, en lista eller något annat som lindrar kvinnors håravfall. 
 
Här har ni vad vi ätit/äter i veckan, kanske lite inspiration eller något att diskutera :P 
 
Söndag: Pasta med Lax & Broccoli - klicka för att se receptet
 
Måndag; Biff ala Lindstrom m hemgjort persilje/vitlökssmör som serverades med potatis, morötter & palsternacka.
 
Tisdag: Tacopaj - ala mammas recept.
 
Onsdag: Kycklingfile i Limesås - provar nått nytt.
 
Torsdag: Fläskfile m Sötsursås som serveras med bulgur
 
Sen kommer mamma & pappa fredag-söndag, så de dagarna lämnar vi öppna :) 
 

Träning är inte för alla?!

Har precis sett Vetenskapensvärld, ett avsnitt som igår gick på tv men som jag missade. Där granskade de myter om träning och hälsa, och vilken träning som egentligen gav bäst resultat. Det var en väldigt intressant granskning, men samtidigt rätt skrämmande.
 
De nämner där att alla inte får bättre aerob förmåga (kondition) av konditionsträning, och att detta är genetiskt. Sånn här information skrämmer mig, inte för att jag inte tror på det, utan för att folk har en tendens att missförstå det dom säger. Här gäller det Kritisk analysering
 
Man måste ifrågasätta deras metoder dom har fått fram den här informationen på. Man måste med kritiska ögon granska deras studie. För det felet många gör nu är att dom kommer tro att det här är preciiis vad som stämmer in på dom - Konditionsträningen ger inte några resultat för dom. Men nej nej nej. Självklart gör den det. 
 
Precis som dom också sa i dokumentären var att även om man inte går ner i vikt, får bättre kondition eller andra önskade resultat - så händer det ändå saker inne i kroppen. Som tillexempel minskade blodfetter för att bara nämna en sak. 
 
Jag har så många åsikter och funderingar kring detta (och framförallt studien dom hänvisade till!), men för att inte tråka ut er som inte bryr sig så vänder jag mig till mina studiekamrater inom idrottsvetenskap och ventilerar :P JOHANNA? MALIN? DANIEL? Se den och återkom! 
 
Men den var intressant och mycket av det gav en bra tankeställare :) 
 
Se den gärna, men tänk till;
http://www.svtplay.se/video/326348/1-10-del-2-av-3

RSS 2.0